Ecotex Blog | TINCTORIAL TEXTILES |
Tinctorial Textiles is een nieuwe stap in het onderzoek naar natuurlijke kleuren die is genomen door ontwerpstudio Raw Color en Ecological Textiles. Daarbij is een palet van dertien kleuren uitgevoerd in halfdoorzichtige wol. De overlap van de stoffen geeft er een nieuwe kleur aan. De gebruikte verfstoffen zijn speciaal voor Tinctorial Textiles ontwikkeld. De foto's met stoffen op deze pagina zijn allemaal gemaakt door Raw Color.
Met deze natuurlijke kleurstoffen zijn fijne lichte mousselines van biologische wol geverfd. Een superieure kwaliteit, superzacht, prettig aanvoelend en honderd procent natuurlijk afbreekbaar. Wol bevat geen microplastics, gaat
lang mee, is vuilwerend en heeft van nature brandwerende eigenschappen.
Biologische wol betekent dat er bij het houden van de schapen extra aandacht is gegeven aan dierenwelzijn en dat in het industriële vervolgtraject (wassen, spinnen, weven) wordt voldaan aan de hoogste sociale en ecologische standaard.
Belangrijke eigenschappen die wol bij uitstek geschikt maken voor gordijnen of andere toepassingen in het interieur zijn het goede warmte-isolerende vermogen en goede geluidsabsorberende eigenschappen. De geluidsabsorberende eigenschappen van wol zijn vergelijkbaar met die van minerale wol (steen- of glaswol) en PUR.
Doordat wol veel water en stikstof bevat, is het van nature brandwerend. Wol ontbrandt alleen als het wordt blootgesteld aan een extreem hete warmtebron in combinatie met een zuurstofrijke omgeving. Zelfs dan brandt wol niet echt maar smeult het eerder.
In tegenstelling tot synthetische vezels blijft brandende wol niet aan de huid plakken. Om die reden hebben de stoffen van Tinctorial Textiles geen extra brandwerende 'finish' gekregen. Voor grote publieke ruimtes is dat soms wel een voorwaarde. In zo'n geval kunnen we zorgen voor een milieuvriendelijke en 'biobased' brandwerende finish.
Natuurlijk geverfde stoffen zijn levendiger en vertonen een 'rijker' kleurbeeld dan synthetisch geverfde stoffen. Daar is een verklaring voor te geven. In tegenstelling tot synthetische kleuren, die altijd bestaan uit één kleurende molecule, zijn plantaardige verfstoffen altijd het resultaat van de synergie tussen verschillende kleurende en (bijna) kleurloze stoffen in de plant. Soms behoren die stoffen zelfs tot verschillende chemische groepen. Met andere woorden: ook bij een goede verving geven synthetische kleurstoffen geven altijd een wat vlakker resultaat. Om die reden wordt ook gezegd dat natuurlijke kleuren nooit 'vloeken' maar altijd goed bij elkaar lijken te passen.
De kleurstoffen die zijn gebruikt voor het verven van de Tinctorial Textiles-stoffen komen van de drie 'klassieke' verfplanten, die al eeuwenlang worden gebruikt door ververs: wouw (Reseda luteola) voor de gele tinten, meekrap (Rubia tinctorium) voor de rode tinten en indigo voor het blauw. Er zijn meerdere planten die indigo bevatten. Voor het verven van Tinctoria Textiles wordt soms indigo uit de in Europa inheemse wede, soms indigo van de tropische indigoplant gebruikt.
Waarom juist deze verfplanten en kleurstoffen? Omdat deze bekend staan om hun goede licht- en wasechtheden. Dat wil zeggen dat ze niet (snel) verbleken onder invloed van zonlicht of water. Dit werd al honderden jaren geleden onderkend.
Alle kleuren werden in verschillende concentraties toegepast, waardoor lichtere en donkere tonen ontstonden. Nieuwe kleuren (bijvoorbeeld groen) werden bereikt door de stoffen over te verven met een andere kleur.