Stoffen zijn bij Ecotex een belangrijk onderdeel van het assortiment. Bijna al deze stoffen zijn gemaakt van natuurlijke materialen: biologische katoen, (biologische) wol, (biologisch) linnen, (biologische) zijde en hennep. Alleen tencel is een 'mensgemaakt' materiaal, een viscose die is gemaakt van hout. In tegenstelling tot sommige leveranciers rekenen we dit niet tot de natuurlijke vezels, ondanks de plantaardige herkomst. Hieronder vind je meer info over de opbouw van de collectie, hoe we werken en waar onze stoffen vandaan komen.
De stoffencollectie van Ecotex is voor een groot gedeelte gelijk aan die van ecologicaltextiles.com, onze tweede website. Ecological Textiles is onze groothandel, via welke we deze stoffen internationaal verkopen aan kledingmerken, designers en interieurontwerpers. Soms zijn dat start-ups van beginnende labels, soms bekende mode-ontwerpers, modehuizen, filmstudio's. Ecotex is voor particulieren maar hierin bieden we dezelfde stoffen aan, gemaakt door bedrijven waarmee we al jaren samenwerken. Ecological Textiles en Ecotex bestaan beide al sinds 2005, maar pas vanaf 2017 zijn we geleidelijk meer stoffen gaan aanbieden op Ecotex.
In de opbouw van de collectie staan de materialen centraal. We zijn daarbij uitgegaan van de 'klassieke' natuurlijke materialen, die in Europa al eeuwenlang worden verwerkt: katoen, wol, linnen en hennep. Andere natuurlijke materialen als rami, abaca, turf, en jute bieden we niet aan, doorgaans omdat deze vezels niet aansluiten bij de wensen van onze klanten.
Materialen als gerecyclede polyester hebben we niet opgenomen in de collectie, op de eerste plaats omdat het geen natuurlijke vezels zijn maar vooral ook omdat het in onze visie juist de bedoeling moet zijn om het gebruik van synthetische materialen terug te dringen. De hergebruikte polyester komt doorgaans niet uit kleding want het is nog bijna onmogelijk om de verschillende materiaalsoorten die in textiel worden gebruikt effectief te scheiden. De polyester komt dan ook meestal van hergebruikte pet-flessen. Onze insteek is echter dat je plastic flessen beter kan recyclen door er plastic flessen van te maken in plaats van ze te verwerken tot kleding. Uiteindelijk is het recyclen dan immers beperkt tot slechts één keer, er nog van afgezien dat dit ook niet bijdraagt aan de vermindering van microplastics.
Daarnaast hebben we een bescheiden collectie biologische zijde en tencel.
Tencel is de enige viscose die we (beperkt) aanbieden. Tencel is eigenlijk de door de Oostenrijkse firma Lenzing gevoerde merknaam voor 'lyocel', een vezel die wordt gemaakt van eucalyptushout. Dit hout wordt met zware chemische middelen als het ware opgelost, waarna het door een soort sproeikop wordt 'gesponnen' tot lange draden (filamenten). Het verschil met de meeste andere viscoses is dat het bad waarin het hout wordt opgelost, hergebruikt kan worden, er is met andere woorden sprake van een gesloten circuit. Een vernieuwing waarmee de firma Lenzing meerdere Europese duurzaamheidsprijzen heeft gewonnen. Het produceren in een gesloten circuit gebeurt echter (nog) niet bij de meeste andere viscoses, zoals bamboe die daarom wel van natuurlijke herkomst zijn, maar verder door de gebruikte productiemethodes een zware wissel trekken op het milieu.
Materiaalsoorten staan bij Ecotex centraal. De materiaalsoorten hebben we weer onderverdeeld volgens de gebruikte technieken: geweven of gebreid. Binnen die categorieën zijn de verschillende stofsoorten benoemd naar weefbinding, structuur of commercieel gangbare naam (bijvoorbeeld satijn, gabardine, popeline enz. bij de geweven stoffen en rib, single jersey en interlock bij de gebreide).
Bij de materiaalsoorten waar het aanbod minder groot is, zoals linnen, wol en tencel, zijn de verschillende stoffen bijeen gezet.
Het belangrijkste materiaal in de collectie is katoen. In de stoffen die we aanbieden wordt bijna uitsluitend Turkse biologische katoen verwerkt. Deze wordt geteeld in de Egeische districten van Turkije, met name in de provincies Izmir en Denizli. In tegenstelling tot de meeste Euroese landen heeft Turkije nog een grote textielverwerkende industrie. De ruwe katoen kan daarom verder worden verwerkt (gesponnen, gebreid, geweven, gefinisht) in fabrieken die zich in dezelfde provincies als de teeltgebieden bevinden. Met deze bedrijven werken we al samen sinds 2005 en onderhouden we nauwe contacten. De stof wordt per vrachtwagen naar ons magazijn in Roermond getransporteerd.
Hennep-stoffen komen uit China of uit Europa. Vanwege de beperkte mogelijkheden die er in Europa zijn om hennep in textiel te verwerken, komen de meeste hennepgarens uit China. Dat wil zeggen dat de hennep in China is geteeld en daar wordt gesponnen. Soms wordt deze in Europa geweven. Ook in China is hennepteelt nog vrij kleinschalig, al zijn er tegenwoordig ook grote hennepboeren actief.