Satijn stoffen van biologisch katoen

SATIJN STOFFEN VAN BIOKATOEN: MOOIE GLANS, MOOIE LOOK, GOED GEVOEL

Bekijk hier onze satijn van biologische katoen. De satijnbinding geeft aan deze stoffen een zachte natuurlijke glans, wat er een luxueuze uitstraling aan geeft. De greep, gewicht en uiterlijk van deze stoffen maken ze ideaal voor het maken van jasjes, rokken en luxe lichte kleding maar ook andere toepassingen zijn mogelijk.


Moleskin van 100% biologische katoen

Satijn van 100% biokatoen in gebroken witte kleur

Satijn van 100% biologische katoen in naturelkleur

Zwarte satijn van 100% biokatoen

Witte satijn stretch van biologische katoen

Okerkleurige satijn stretch van biologische katoen

Grijze satijn stretch van biologische katoen

Taupe satijn stretch van biologische katoen

Groene satijn stretch van biologische katoen

Satijn stretch van biologische katoen

Blauwe satijn stretch van biologische katoen

Navy-kleurige satijn stretch van biologische katoen

Zwarte satijn stretch van biologische katoen

Gele blend van biologische katoen, zijde en hennep



De satijnstoffen van Ecotex

De meeste mensen kennen SATIJN als de benaming van fraai glanzende stoffen waarvan bijvoorbeeld mooie en luxueuze jurken worden gemaakt. Satijn glanst, is glad en heeft een zijde-achtige textuur waardoor de stof vaak wordt geassocieerd met elegantie en verfijning. Hoe sterk satijn en luxe met elkaar worden geassocieerd, blijkt onder andere uit een aantal gezegdes, zoals “op satijn en fluweel zit men niet lang” wat betekent dat je niet altijd kan genieten van luxe en comfort.

Wat is satijn?

Satijn verwijst dus op de eerste plaats naar een luxueuze stof maar oorspronkelijk is het de naam van een groep bindingen op het weefgetouw. Een binding is de wijze waarop de ketting- en inslaggarens over en onder elkaar kruisen tijdens het weven en bepaalt dus de structuur van een stof. Naast de platbinding en de keperbinding is de satijnbinding de derde belangrijke groep bindingen.

Satijn is dus niet alleen de stof maar ook de binding. Wel is het zo dat de satijnbinding erop gericht is om de glans van de garens optimaal te doen uitkomen. Dit wordt bereikt door lange ‘flotteringen’, waarmee de ketting- of inslaggarens bedoeld die aan de oppervlakte liggen voordat er een garen overheen gaat. De glanzende uitstraling is overigens beperkt tot de voorkant van de stof, de achterkant is dof en effen. De structuur van de stof is dus verantwoordelijk voor de fraaie glans. Dezelfde constructie zorgt er ook voor dat satijn heerlijk zacht aanvoelt op de huid. Houd er echter rekening mee dat die structuur met zijn lange flotteringen er ook voor zorgt dat satijn wat moeilijker is te verwerken dan een stof die in een platbinding is geweven. Het is een materiaal dat geen genade kent als je de fout ingaat. Zie hierover de tips, onderaan dit stuk.
Overigens heeft SATIJN niet alleen een fraaie glans, maar is het toch ook een stevige stof die toch zacht aanvoelt.

Satijn van Ecotex en toepassingen

Op deze pagina vind je alleen satijn van biologische katoen maar de binding kan worden toegepast op verschillende materiaalsoorten (linnen, katoen, zijde, wol). Ook van synthetische vezels wordt satijn gemaakt.

De satijnstoffen van ECOTEX zijn soms gemaakt van honderd procent biologische katoen (ET_TKW007_11). Er is ook een iets zwaardere kwaliteit die is gemaakt van biologische katoen met twee procent elastaan (ET_TKW007_5). Door het gebruik van elastaan is deze laatste kwaliteit ook wat elastischer. Beide stoffen zijn GOTS-gecertificeerd, wat garandeert dat de katoen daadwerkelijk uit biologische landbouw komt, en ook dat gedurende het hele productieproces (van de akkers tot en met de kniptafel van Ecotex) wordt gewerkt volgens de hoogste ecologische en sociale normen.

SATIJN van biologisch katoen kan op allerlei manieren worden toegepast, niet alleen in fraaie jurken maar ook in broeken, jasjes, schoeisel, gordijnen, meubelstof, beddengoed, lingerie en mode-accessoires als dassen en sjaals. Het is de fraaie glans die het hem doet. Naast kleding en beddengoed wordt satijn ook veel gebruikt in interieurdecoratie. Satijnen gordijnen, kussens en spreien voegen een vleugje luxe toe aan elk interieur en creëren een verfijnde en elegante uitstraling.

 

Werken met satijn

Hierboven is al geschreven dat satijn, door zijn specifieke structuur, niet de gemakkelijkste stof is om te verwerken. Enkele tips:

1. Gebruik de juiste naalden en een scherpe schaar: Satijn is een gladde stof. Probeer rafelen en uitglijden te voorkomen door naalden te gebruiken die speciaal zijn gemaakt voor fijne stoffen en zorg voor een scherpe schaar om nauwkeurig te knippen.

2. Gebruik de spelden met zorg: Vermijd het gebruik van te veel spelden, omdat deze gaatjes kunnen achterlaten in de satijnen stof. Gebruik spelden met een fijne punt en steek ze voorzichtig in de stof, bij voorkeur langs de naadtoeslag waar ze minder zichtbaar zullen zijn.
3. Gebruik de juiste naaitechnieken: Gebruik een fijne naald en een kortere steeklengte om te voorkomen dat de stof gaat rimpelen. Probeer naadtoeslagen zo plat mogelijk te strijken.
4. Gebruik een passende voering: Het kan nodig zijn om bepaalde kledingstukken van satijn te voeren. Kies een voeringstof die qua gewicht en textuur past bij de satijnen stof om een mooi en comfortabel eindresultaat te verkrijgen.
5. Let op de richting van de satijnbinding: Satijn heeft vaak een duidelijke richting van de binding, wat betekent dat de glans van de stof kan veranderen afhankelijk van de richting waarin de stof wordt gesneden en genaaid. Zorg ervoor dat je alle patroondelen in dezelfde richting snijdt en markeer indien nodig de goede en verkeerde kant van de stof.

 Uiteraard is het daarnaast belangrijk om de was- en strijkvoorschriften te volgen die bij elke stof worden aangegeven.


Misschien ook interessant