-
  Ecotex info | BEWAREN VAN WOLLEN KLEDING
-

Zo bewaar je kleding van wol

Zo bewaar je kleding van wol

Wol wordt bij ons geassocieerd met winterkleding maar dat beeld begint te verschuiven: wol wordt immers in toenemende mate ook gebruikt als sport- nacht- en onderkleding die ook 's zomers gedragen kan worden. Maar het zijn natuurlijk vooral de dikke truien die je opruimt als de zomer weer in aantocht is. Hoe help je deze kledingstukken de zomer door?



Wol is een robuust materiaal, maar kent wel degelijk vijanden die een ravage in de kledingkast kunnen veroorzaken. Houd bijvoorbeeld rekening met motten als je je wolletjes gedurende de zomer opslaat, maar denk bijvoorbeeld ook aan vocht en stof. Wat kun je doen om je wollen kleding een deel van het jaar veilig op te slaan en deze artikelen in een goede conditie te houden?

Vacuum verpakken

Eén manier is om wollen artikelen vacuum te verpakken, in plastic luchtdichte zakken. Een belangrijk voordeel van deze methode is dat je hierdoor ook een hoop plaats kan besparen, het ruimt prettig op. Maar er is ook een nadeel aan verbonden: de kans bestaat dat de seal-strip opengaat en dat je dit in de gaten moet houden. Bovendien moet kleding eigenlijk blijven 'ademen'. Het is om die reden dat wol soms wordt aangeboden in zakken waarin gaten zijn aangebracht. Voor heel kwetsbare wollen kleding, zoals ondergoed, nachtkleding van wol e.d. is het vacuum verpakken evenmin ideaal.

Verpakken in zakken van natuurlijke materialen

Kwetsbare kledingstukken, van wat fijner garen gemaakt, kunnen beter worden bewaard in katoenen kledingzakken. Dit garandeert dat de wol toch kan blijven ademen en dat er toch geen motten of andere insecten bij kunnen. Houd wel rekening met de vochtigheid van de plek waar je deze kledingzakken bewaart.

Verpakken in papier

Soms worden wollen artikelen ook in papieren zakken bewaard. Papier is doorgaans kwetsbaarder dan katoen, dus je moet er dan wel op letten dat het niet beschadigd wordt door bijvoorbeeld ritssluitingen.

Opslagdozen

Deze zijn in verschillende materialen en groottes te krijgen, soms kartonnen dozen, soms plastic bakken. Ook hier moet je erop letten dat de wol kan blijven ademen, dat er geen motten of zilvervisjes bij kunnen komen en dat het ook niet te vochtig kan worden. Zakjes met siliconengel kunnen voor dat laatste probleem een oplossing bieden.

Geen mottenballen

Kledingmotten komen vooral af op vuile wol, dus was je wolletjes voor je ze opslaat. De motten zelf zijn niet de uiteindelijke boosdoeners, maar ze leggen wel eitjes in wollen kleding, waar larven uitkomen. Het zijn die larven die wol vreten en zorgen voor gaten in je kleding. Uiteindelijk moet je dus de motten weghouden. Mottenballen zijn een mogelijkheid maar ze ruiken verre van prettig en de geur is niet alleen penetrant maar ook moeilijk weg te krijgen. Cederhout is een natuurlijk alternatief om motten op afstand te houden. Het werkt goed en het ruikt een stuk prettiger. Bij Ecotex vind je ook milieuvriendelijke middelen om na te gaan of je motten hebt en deze eventueel te bestrijden. Meer info over motten vind je hier.



Gerelateerde producten


Textielspray tegen kledingmotten

ANTI-MOTTEN SPRAY

Mottenbox ter controle van kledingmotten     MOTTENBOX
Navulling kleefstrips mottenbox

NAVULVERPAKKING


Meer tips


Tips voor het wassen van wollen kleding


WASSEN VAN WOLLEN KLEDING

Tips voor het drogen van wollen kleding


DROGEN VAN WOLLEN KLEDING

Tips voor het bewaren van wollen kleding


BEWAREN VAN WOLLEN KLEDING