Seersucker is een lichte en zomerse stofkwaliteit die wordt gekenmerkt door een zekere onregelmatigheid, met kleine bobbeltjes naar boven en naar beneden. Mede door die opmerkelijke structuur is Seersucker een bijzonder goed ademende stof die bekend staat om zijn luchtigheid en goede draageigenschappen op warme en vochtige dagen. De stof blijft altijd ventileren en plakt niet snel aan de huid als gevolg van lichaamsvocht. Dat alles maakt Seersucker een perfecte stof voor zomerblouses, jurken, shirts en shorts.
Hoe wordt Seersucker gemaakt? Het is een geweven stof, oorspronkelijk gemaakt van katoen maar ook wel aangeboden in mengingen met zijde of linnen. De typische structuur wordt gecreƫerd door de verschillen in spanning aan te brengen in de zogenoemde kettingdraden op het weefgetouw. Als de stof na geweven te zijn wordt gefinisht met stoom, krimpen sommige garens meer en andere minder, waardoor het rimpel-effect ontstaat.
De Seersucker-stof van Ecotex is gemaakt van honderd procent biologische katoen die is geteeld in Turkije, in de zogenaamde Egeische districten, niet ver van de Egeische Zee. Zoals het geval is bij al onze stoffen van biologisch katoen, wordt deze katoen in de nabijheid van de akkers verwerkt, d.w.z. in fabrieken in dezelfde regio. Zowel de ruwe katoen als de stoffen zijn dus te kwalificeren als Egeische katoen. We hebben voor deze kwaliteit gekozen omdat de teelt en verwerking hier in dezelfde streek plaatsvindt en vanwege de relatieve nabijheid (dichterbij dan bijvoorbeeld India). Bovendien staat de Egeische katoen bekend om zijn goede kwaliteit, hij heeft een mooie witte kleur en een goede, gemakkelijk te verwerken vezellengte.
De Seersucker werd in de zeventiende eeuw in India ontwikkeld als een koele, ademende en luchtige stof om kleding van te maken. De stofsoort heeft zijn naam te danken aan zijn uiterlijk: de naam schijnt te zijn afgeleid van de Perzische woorden Shir (melk) en Shakar (suiker), waarbij het eerste woorddeel verwijst naar de zachtheid en het tweede naar de structuur.
Via Engeland bereikte de Seersucker Europa en Amerika, waar hij eveneens werd verwelkomd als een perfect materiaal voor warme dagen en ook voor kleding voor bepaalde beroepen die veel met hitte te maken kregen, bijvoorbeeld treinmachinisten. Ook de gestreepte Spaanse leger-uniformen (Rayadillo) werden vaak gemaakt van Seersucker. De stoffen werden gebruikt in jasjes, hemden, broeken en mutsen. Ook in de VS werd Seersucker niet alleen gebruikt voor lichte, wat informelere kleding, maar ook om er werkkleding van te maken.
In de Senaat van de VS is er zelfs een jaarlijkse Seersucker-dag, op de tweede donderdag van juni. Die dag dragen veel senatoren dan kleding die is gemaakt van luchtige Seersucker-stoffen. Het is bijna logisch dat het initiatief voor deze overigens nog niet al te oude traditie, werd genomen door senatoren uit de zuidelijke staten.