Ontdek hier damessokken van wol. Wollen sokken dragen comfortabel, nemen veel vocht op zonder vochtig aan te voelen en zijn ademend. In deze categorie vind je alleen sokken en kniekousen waarin wol is verwerkt, soms in combinatie met (biologische) katoen, hennep, linnen en zelfs zijde. De combinaties die hieruit voortkomen zijn heel verschillend en uniek.
Wol is een materiaal dat soms discussie oproept. Er zijn mensen die tegen wol zijn omdat ze tegen het houden van schapen zijn, of omdat ze wol associëren met dierenleed, of omdat ze vinden dat wol prikt. Voor deze argumenten is vaak best iets te zeggen want ja, soms is er wel degelijk sprake van dierenleed en het is ook waar dat wol kan prikken. Maar dat laatste is nauwelijks aan de orde aan je voeten, die daar wat ongevoeliger voor lijken dan de huid op je hals of bovenlijf. De sokkenwol van ECOTEX is bijna altijd afkomstig van biologische schapenhouderij en GOTS-gecertificeerd, wat betekent dat er bijzondere aandacht aan dierenwelzijn wordt gegeven.
Enkele redenen om te kiezen voor sokken van wol:
De meest bekende eigenschap van wol is dat het je warm houdt. Is het winter? Dan is een paar wollen sokken zeker een must-have! Wol heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en houdt warmte daardoor goed vast.
Alles goed en wel, maar er zijn ook synthetische vezels met goede isolerende eigenschappen. Wol gaat echter een stapje verder, omdat het ook beschikt over een goed 'ademend' vermogen. Dat wil zeggen dat het transpiratievocht gemakkelijk en snel naar buiten transporteert, een eigenschap die bij synthetische vezels zonder uitzondering ontbreekt. Wol heeft bovendien een hoge vochtopname-capaciteit, het kan ongeveer eenderde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Dat alles vertaalt zich naar een geweldig draagcomfort. Om die redenen kunnen dunne wollen sokken ook 's zomers een aanrader zijn.
Door zijn ademende eigenschappen en hoge vochtopname-capaciteit, houdt wol je voeten droog. Dat is relevant omdat bacteriën zich juist in een vochtige omgeving vaak snel vermeerderen en kunnen gaan stinken. Zweet is geurloos en stinkt niet, het zijn de bacteriën die de zweetlucht veroorzaken. Dit zijn voor iedereen prettige eigenschappen, maar vooral ook voor mensen met een gevoelige huid.
Om de hierboven genoemde redenen is wol een huidvriendelijke vezel maar toch zeggen sommige mensen dat ze allergisch zijn voor wol, hoe zit dat? Meestal is het geen allergie voor wol die in zo'n geval speelt. Wol bestaat uit keratine, een proteïne die sterk lijkt op menselijk haar en die daarom ook goed wordt verdragen, ook door mensen die wél gevoelig zijn voor katten- of hondenhaar. Meestal gaat het bij dat laatste om een gevoeligheid voor huidschilfers en speeksel dat op deze haren zit, iets wat bij schapenwol niet voorkomt. Wel is het zo dat wol kan prikken en dat sommige mensen daar beter tegen kunnen dan andere. Het prikken van wol heeft te maken met de fijnheid ervan: hoe fijner de wol hoe minder hij prikt. De voeten lijken echter de minst prikgevoelige delen van het lichaam.
Wol is niet zo moeilijk in het onderhoud als vaak wordt gezegd. Je hoeft het namelijk niet vaak te wassen, luchten is vaak voldoende. Dat geldt ook voor sokken, die je eigenlijk pas hoeft te wassen als ze vuil zijn (vlekken e.d.). Als dat niet het geval is, regenereert wol zichzelf door het buiten aan de waslijn te hangen. Dat geldt ook voor sokken. Een dag dragen, twee dagen luchten is een goede verdeling.
In de ECOTEX webshop vind je veel sokken van biologische wol, vaak GOTS-gecertificeerd. Biologische wol is afkomstig uit biologische schapenhouderij. Daarbij krijgen schapen alle bewegingsvrijheid en worden ze niet preventief met chemische middelen tegen bijvoorbeeld luizen of andere parasieten. De in Australië nog voorkomende en omstreden praktijk van het mulesing is in biologische schapenhouderij verboden.
Het GOTS-certificaat is niet alleen een verzekering dat de wol afkomt van biologische schapenhouderijen maar ook dat er in het verdere productieproces (zoals het kleuren, maar ook het wasbaar maken) niet is gewerkt met schadelijke chemische stoffen.